ANP9 mrt '13 07:24

Czaar Peterhuisje weer open voor publiek

ZAANDAM (ANP) - Het Czaar Peterhuisje in Zaandam is vanaf zaterdag 10.00 uur weer open voor publiek. Het beroemde huisje, waar de Russische tsaar Peter de Grote 8 dagen verbleef, onderging de afgelopen maanden een grondige renovatie. Het monument had te kampen met groot achterstallig onderhoud en dreigde weg te zakken door houtworm in de fundering.

Het Zaans Museum, de beheerder van het Czaar Peterhuisje, heeft onder meer de fundering en het dak aangepakt, de ramen hersteld en het houtwerk opnieuw geschilderd. Daarnaast is de presentatie vernieuwd. Die stamde uit de jaren 70 en was sterk verouderd.

Het arbeidershuisje werd in 1632 gebouwd van oud scheepshout en is een van de oudste houten huisjes van Nederland. Peter de Grote logeerde er in 1697 om van de Nederlanders de kunst van de scheepsbouw te leren.

De restauratie is op tijd klaar voor de viering van het Ruslandjaar in 2013, waarin de eeuwenoude banden tussen Nederland en Rusland worden gevierd. In het Czaar Peterhuisje kunnen vanwege de beperkte omvang maximaal 30 mensen tegelijk terecht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen