ANP21 jan '13 18:22Aangepast op 21 jan '13 20:57

'Ommekeer in schuldencrisis bereikt'

EPA
EPA

PARIJS (AFN/RTR/BLOOMBERG/DPA) - De eurozone heeft in 2012 een ommekeer bereikt in de aanpak van de Europese schuldencrisis. Dat heeft de Franse centralebankpresident Christian Noyer maandag gezegd in een nieuwjaarstoespraak.

Volgens Noyer zijn de lidstaten van de eurozone vastbesloten om tekorten terug te dringen en structurele hervormingen door te voeren, na een moeilijk maar productief 2012. ,,Ik denk dat we vandaag kunnen zeggen dat niemand nog twijfelt dat de euro zal blijven bestaan.''

De Duitse centralebankpresident Jens Weidmann zei maandag in een nieuwjaarstoespraak dat dit jaar nog beslissende stappen kunnen en moeten worden genomen door Europa om de crisis te overwinnen. Dat geldt volgens Weidmann ook voor de regulering van de financiële markten.

De president van de Bundesbank waarschuwde echter dat niet teveel kan worden verlangd van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zou niet de juiste weg zijn om de crisis permanent te boven te komen. Het toezicht dat de ECB moet gaan houden op de Europese bankensector ligt volgens Weidmann buiten het kernmandaat van de centrale bank.

Gerelateerde artikelen