ANP23 jan '13 08:25Aangepast op 23 jan '13 08:40

Spaanse problemen raken winst Beter Bed

UDEN (AFN) - De slechte economische omstandigheden in Spanje hebben de winst van Beter Bed vorig kwartaal laten verdampen. Dat bleek uit voorlopige cijfers die de beursgenoteerde beddenverkoper woensdag naar buiten bracht.

Beter Bed schreef afgelopen kwartaal in totaal 6 miljoen euro af op zijn Spaanse activiteiten. Door het almaar dalende consumentenvertrouwen in Spanje vallen de resultaten van de winkelketen El Gigante del Colchóntegen en blijft er volgens Beter Bed onzekerheid bestaan over de vooruitzichten van die activiteiten. De nettowinst verschrompelde mede door de afschrijvingen tot circa 0,8 miljoen euro, tegen 10,2 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet van Beter Bed zakte in het vierde kwartaal met 6,6 procent tot 100,8 miljoen euro. Dat was iets minder dan het bedrag van 104 miljoen euro dat analisten gemiddeld voorspelden. In Nederland zakten de opbrengsten met 11 procent, de Duitse winkels brachten 3 procent minder op dan in het vierde kwartaal van 2011.

Afscheid

Over heel 2012 boekte Beter Bed een omzet van 397,3 miljoen euro. Dat was ongeveer evenveel als een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 23,9 miljoen euro, tegen 38,3 miljoen euro in 2011. De nettowinst halveerde tot 14,3 miljoen euro.

De winstcijfers van 2012 werden naast de Spaanse afschrijving gedrukt door 2,5 miljoen euro aan eenmalige kosten in verband met reorganisaties en de sluiting van filialen. Beter Bed nam vorig jaar onder meer afscheid van al zijn winkels in Polen en van de MAV-formule in Duitsland. Per saldo kreeg Beter Bed er vorig jaar 32 winkels bij.

Gerelateerde artikelen