ANP31 jan '13 11:47

Europese beurzen opnieuw omlaag

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen moesten donderdag voor de tweede dag op rij terrein prijsgeven. Beleggers besloten op de laatste dag van een sterke beursmaand wat winsten te verzilveren. In Amsterdam werd Shell van de hand gedaan na publicatie van de resultaten.

,,Er wordt weer een beetje winst genomen. Sterk gestegen aandelen zoals Air France-KLM worden verkocht. Ook Shell gaat omlaag, ondanks dat de cijfers niet al te schokkend waren. In de MidKap staan BAM enHeijmans onder druk na negatieve berichten over de Nederlandse bouwsector. Verder staan er nog een groot aantal bedrijfsresultaten op stapel in de VS”, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,9 procent lager op 354,38 punten. De MidKap-index leverde 1,3 procent in tot 548,01 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,6 en 1 procent.

Santander

In Madrid zakte de beurs 1,8 procent. Santander daalde 2,8 procent. De Spaanse bank zag de winst vorig jaar ruimschoots halveren vanwege afschrijvingen op slechte vastgoedleningen.

Deutsche Bank klom in Frankfurt 0,7 procent ondanks dat de grootste bank van Duitsland in het vierde kwartaal een stevig verlies leed. Het verlies werd vooral veroorzaakt door kosten van een omvangrijke herstructurering van het financiële concern.

Grootste verlies

In Stockholm steeg Ericsson 9 procent. De Zweedse producent van telecomapparatuur leed in het vierde kwartaal van vorig jaar het grootste verlies in 10 jaar door een miljardenafschrijving. De omzet viel echter hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Zwaargewicht Shell zette de AEX onder druk met een koersverlies van 1,6 procent. Het olieconcern wist de winst in het vierde kwartaal van 2012 op te voeren dankzij een hogere productie van olie en gas. Het resultaat bleef ondanks de stijging achter bij de gemiddelde verwachting van analisten.

SNS Reaal

In de MidKap daalde SNS Reaal 2,5 procent. Het financiële concern liet weten nog altijd in gesprek te zijn met private investeerders. Er is volgens SNS geen zekerheid dat de gesprekken resultaat zullen hebben.

De euro was 1,3548 dollar waard, tegen 1,3565 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 97,66 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 114,76 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen