ANP7 apr '13 15:14Aangepast op 7 apr '13 16:10

Lagarde: wereldeconomie verbetert

EPA
EPA

HAINAN (AFN) - Een ,,substantieel deel'' van de wereldeconomie staat er momenteel beter voor dan vorig jaar, maar de risico's zijn niet verdwenen. Dat zei IMF-presidente Christine Lagarde zondag in een toespraak in Zuid-China. Ze wees daarbij specifiek op verbetering in groeimarkten en de Verenigde Staten. Europa blijft volgens haar een punt van zorg.

,,Zorgen over een lage groei concentreren zich vanzelfsprekend op Europa'', zei Lagarde. Hoewel er volgens haar vooruitgang is geboekt, kosten de beleidsmaatregelen tijd en duurt het even voordat de positieve effecten zichtbaar worden. Ze wees daarbij op het belang van snelle vooruitgang bij het vormen van een Europese bankenunie.

Een ander risico voor langdurig herstel vormen volgens de IMF-topvrouw de grote begrotingstekorten van een aantal grote economieën, zoals de Verenigde Staten en Japan. Op de lange termijn zit er bovendien een beperking aan het effect van het huidige monetaire stimuleringsbeleid in volwassen economieën, benadrukte ze. Wel noemde ze de maatregelen die de Bank of Japan afgelopen week aankondigde ,,een welkome stap''.

Vooruitblik

Lagarde zei dat ze in haar toespraak een vooruitblik gaf op de zogenoemde World Economic Outlook die het IMF deze week naar buiten brengt, zonder de getallen te geven. In januari verlaagde het IMF zijn voorspelling voor de wereldwijde economische groei in 2013 naar 3,5 procent.

Voor de Aziatische economieën rekent het IMF dit jaar op een groei van rond de 6 procent. ,,De Aziatische economieën hebben hun aanpassingsvermogen getoond'', zei ze.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen