ANP20 mei '13 09:54Aangepast op 20 mei '13 10:33

Tientallen doden door aanslagen in Irak

BASRA (ANP) - Aanslagen met autobommen hebben maandag in de Iraakse hoofdstad Bagdad en de Zuid-Iraakse stad Basra aan zeker 31 mensen het leven gekost. Dat hebben overheidsfunctionarissen en medici gemeld. Er zouden verscheidene gewonden zijn.

In Bagdad gingen in wijken waar voornamelijk sjiieten wonen, acht autobommen af. Ten minste 20 mensen kwamen om. In Basra, 420 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, kostte het geweld aan zeker 11 mensen het leven. Daar gingen twee autobommen af. Een ervan ontplofte bij een drukke markt en restaurants in de wijk Hananiya, de andere in een busstation.

Tot voor kort waren er in Basra, waar de meerderheid van de bevolking sjiitisch is, betrekkelijk weinig aanslagen in vergelijking met vooral het midden en westen van Irak. In maart echter kwamen 10 mensen om door een aanslag met een autobom. Zaterdag schoten gewapende mannen er een vooraanstaande soennitische geestelijke dood.

Irak wordt de laatste weken geplaagd door aanslagen als gevolg van de oplopende spanningen tussen de sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid.

Gerelateerde artikelen