ANP2 jan '13 21:55Aangepast op 2 jan '13 22:31

Wall Street start 2013 fors hoger

EPA
EPA

NEW YORK (ANP) - In New York hebben de aandelenbeurzen woensdag de eerste handelsdag van 2013 fors hoger afgesloten. Beleggers waren opgelucht dat de Amerikaanse politici op de valreep toch nog een begrotingsakkoord wisten te sluiten.

De Dow-Jonesindex sloot 2,4 procent (308,41 punten) hoger op 13.412,55 punten en de brede S&P 500 klom 2,5 procent (36,23 punten) tot 1462,42 punten. De technologiebeurs Nasdaq steeg 3,1 procent (92,75 punten) tot 3112,26 punten. Dinsdag waren de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Nieuwjaarsdag.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde dinsdag in met de afspraken die maandag door het Witte Huis en de Republikeinen werden gemaakt over de staatsfinanciën. Daarmee is op het nippertje voorkomen dat de Verenigde Staten verder de 'begrotingsafgrond' inglijden. Door het akkoord gaan gezinnen die meer dan 450.000 dollar verdienen, meer belasting betalen.

Bezuinigingen

,,Op de korte termijn is een deal goed voor de markt'', zei een Amerikaanse handelaar.,,Op de lange termijn moet er echter meer gebeuren op het gebied van bezuinigingen voordat we de overwinning kunnen uitroepen.'' In februari moet worden besloten om het schuldenplafond van de VS, de maximaal toegestane omvang van de staatsschuld, te verhogen om ervoor te zorgen dat het land zijn rekeningen kan blijven betalen.

Macrocijfers die woensdag naar buiten kwamen lieten een gemengd beeld zien. De inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie over december steeg van 49,5 naar 50,7. Dat was beter dan economen hadden voorspeld. De Amerikaanse bouwuitgaven daalden in november echter voor het eerst in acht maanden tijd. Economen hadden juist op een toename gerekend.

Facebook

Facebook steeg ruim 5 procent na een optimistisch analistenrapport van JP Morgan Chase. De analisten van de Amerikaanse bank denken dat het bedrijf de advertentie-inkomsten op mobiele telefoons kan vergroten.

Ook andere technologie-aandelen deden het goed. 's Werelds duurste bedrijf Apple steeg ruim 3 procent tot 548 dollar.

50 miljard

Beursdebutant AbbVie, een afsplitsing van farmacieconcern Abbott Laboratories klom ruim 2 procent, waarmee het de medicijnmaker een markwaarde heeft van 50 miljard dollar.

De euro noteerde een stand van 1,3190 dollar, ten opzichte van 1,3195 dollar rond het slot van de Europese beurzen. De Amerikaanse olieprijs klom 1,3 procent. Brentolie steeg 1,1 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen