ANP6 jun '13 14:52Aangepast op 6 jun '13 15:34

Froome nieuwe leider na ritzege in Dauphiné

Auteur: ANP Nieuws

VALMOREL (ANP) - Chris Froome maakt zijn favorietenrol in het Critérium du Dauphiné vooralsnog waar.

Chris Froome (M). EPA
Chris Froome (M). EPA

VALMOREL (ANP) - Chris Froome maakt zijn favorietenrol in het Critérium du Dauphiné vooralsnog waar. De Britse Sky-renner won donderdag de eerste bergetappe naar Valmorel en nam daardoor de gele trui over van Rohan Dennis uit Australië.

Froome passeerde in de laatste meters van de slotklim van de hoogste categorie de Amerikaan Matthew Busche, die als laatste vroege vluchter was overgebleven. De vluchtgroep, waar onder anderen ook Tom-Jelte Slagter en Bert-Jan Lindeman deel van uitmaakten, had halverwege de etappe een maximale voorsprong van 5 minuten. Froome, een geboren Keniaan, was in de slotfase samen met Alberto Contador uit de favorietengroep gedemarreerd. De Spanjaard was duidelijk de mindere in de eindsprint en eindigde op 4 seconden op de 2e plaats.

Dennis hield lang stand tussen de klassementsrenners maar moest 2 kilometer voor de finish lossen. De Australiër verloor een minuut maar staat nog derde in het algemeen klassement, waarin Froome na vijf etappes 52 seconden voorsprong heeft op zijn ploeggenoot Richie Porte.

Laurens ten Dam was in Valmorel de beste Nederlander, hij finishte een halve minuut na Froome op de 12e plaats. Stef Clement verloor twee plaatsen in het klassement, hij staat nu 11e op 2,5 minuut van de gele trui.

Gerelateerde artikelen