ANP7 mrt '13 09:17Aangepast op 7 mrt '13 09:48

AEX opent licht hoger

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is donderdag licht hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine winsten. De handel staat vooral in het teken staan van de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 347,97 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 537,08 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,1 en 0,3 procent.

Marktpartijen verwachten dat de ECB geen wijzigingen in het monetaire beleid zal aanbrengen. Wel zal het begeleidende commentaar van centralebankpresident Mario Draghi nauwlettend worden gevolgd. Ook de Britse centrale bank zal waarschijnlijk het beleid niet wijzigen.

Delhaize

In Parijs klom Carrefour 5 procent. De Franse supermarktketen zag de winst en omzet in 2012 stijgen. De winsttoename was vooral het gevolg van eenmalige baten uit de verkoop van onderdelen.

Delhaize won in Brussel 1 procent ondanks dat de winst van de Belgische supermarktgroep in 2012 met zo'n 80 procent kelderde. De winstval was onder meer het gevolg van herstructureringskosten en afschrijvingen. De omzet van het concern steeg wel.

BAM

In de AEX gingen de staalproducenten Aperam en ArcelorMittal aan kop met winsten van ruim 1 procent. Chipmachinemaker ASML was de grootste daler met een min van 0,8 procent.

BAM klom 3,8 procent en was daarmee de grootste stijger in de MidKap. De malaise op de Nederlandse huizenmarkt heeft het bouwbedrijf vorig jaar diep in de rode cijfers gedrukt. BAM voorziet voorlopig weinig verbetering. Analisten spreken van gemengde resultaten. Volgens Rabobank staat het bouwbedrijf er wel goed voor in een zeer moeilijke markt.

Pharming

Bij de kleinere fondsen zakte Pharming 2,8 procent. Het biotechnologiebedrijf zag het verlies in 2012 verder oplopen tot 24,1 miljoen euro, van 17,8 miljoen euro een jaar eerder.

De euro was 1,3016 dollar waard, tegen 1,2290 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 90,53 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen