ANP23 mei '13 15:06

Staalreus Tata Steel duikt diep in het rood

MUMBAI (AFNNP) - Het Indiase staalconcern Tata Steel is in het eerste kwartaal van dit jaar zwaar in de verliezen terechtgekomen door eenmalige afschrijvingskosten en een zwakke vraag uit Europa. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

Tata Steel, eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, kreeg een verlies voor de kiezen in de eerste 3 maanden van het jaar van 65,3 miljard roepie (900 miljoen euro). In dezelfde periode een jaar eerder behaalde het concern nog een winst van 4,33 miljard roepie.

Het bedrijf waarschuwde eerder deze maand al dat het meer dan 1 miljard euro moest afschrijven op de Europese activiteiten. Dat was het gevolg van de slechte economische omstandigheden in Europa. De vraag naar staal daalde daar het afgelopen jaar met bijna 8 procent en ligt nu zo'n 30 procent lager dan voor het uitbreken van de financiële crisis in 2007. Tata verwacht niet dat die situatie de komende tijd verbetert.

ArcelorMittal

Ook de concurrenten ArcelorMittal en ThyssenKrupp zijn het afgelopen kwartaal in de verliezen beland door de zwakke vraag. Laatstgenoemde moest vorig jaar 3,6 miljard dollar afschrijven als gevolg van de chronische overcapaciteit op de Europese markt.

Tata Steel behaalde een omzet in het eerste kwartaal van 341,8 miljard roepie, 0,9 procent meer dan een jaar eerder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen