ANP8 mrt '13 02:43

Commissie presenteert rapport Facebookrellen

GRONINGEN (ANP) - De commissie-Cohen presenteert vrijdag het rapport over de zogenoemde Facebookrellen in Haren. In het driedelig rapport bespreekt de commissie onder andere het optreden van de overheid en de rol van sociale en traditionele media bij de rellen. De commissie heeft hiervoor circa 250 betrokkenen geïnterviewd. Het onderzoek gebeurde op verzoek van politie, justitie en de gemeente Haren en kostte bijna 400.000 euro.

De zogenoemde Facebookrellen ontstonden nadat duizenden jongeren zich eind september in Haren hadden verzameld voor het verjaardagsfeestje van het 15-jarige meisje Merthe. De uitnodiging voor het feest was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van Facebook terechtgekomen. Het kwam tot ernstige rellen in het Groningse dorp, waarbij relschoppers onder meer lantaarnpalen, verkeersborden en auto’s vernielden. Het totale schadebedrag schat het Verbond van Verzekeraars op ongeveer 1 miljoen euro. Naderhand kwam er kritiek op de politie en de gemeente wegens slechte voorbereiding en te laat ingrijpen.

Inmiddels heeft de politie 110 verdachten aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging. De meeste verdachten zijn al voor de rechter verschenen. De rechter legde hun vooral taak- en werkstraffen op. Volgens het gerechtshof moeten momenteel nog 17 zaken in hoger beroep dienen. De hoogste straffen (12 en 8 maanden cel) eiste het OM tegen twee verdachten die tijdens de rellen een auto in brand zouden hebben gestoken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen