ANP21 jan '13 19:38Aangepast op 21 jan '13 20:14

Macintosh sluit ruim 110 winkels

MAASTRICHT (AFN) - Winkelbedrijf Macintosh Retail Group gaat ruim 110 winkels sluiten, waarvan bijna 80 van de 570 zaken in Nederland. Het gaat hoofdzakelijk om modewinkels. Het moederbedrijf van ketens als Dolcis, Scapino, Manfield en Kwantum heeft te kampen met een moeilijke markt en verwacht dat die pas in 2015 zal aantrekken.

In totaal heeft Macintosh nu ongeveer 1000 winkels in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf wil de winkelsluitingen binnen 3 jaar realiseren. Volgens Macintosh zijn de gevolgen voor het winkelpersoneel minimaal, omdat het overgrote deel van de ontslagen via natuurlijk verloop zal gebeuren. De omzet van de te sluiten winkels bedraagt circa 65 miljoen euro.

Door de kosten voor winkelsluitingen en afschrijvingen neemt het bedrijf een last van in totaal 136 miljoen euro en zal over 2012 een ,,fors negatief'' bedrijfsresultaat worden behaald, maar wel een positief operationeel resultaat, aldus Macintosh. Voor 2015 mikt de onderneming op een winst van 30 tot 40 miljoen euro per jaar.

Samenwerking

Macintosh verwacht het omzetverlies door de winkelsluitingen in belangrijke mate op te kunnen vangen door onder meer samenwerking met andere retailers, onlinegroei en uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf startte eind vorig jaar het herstructureringsprogramma MacFit. Met die reorganisatie zijn volgens Macintosh dit jaar investeringen van 20 tot 30 miljoen euro gemoeid.

Het beursgenoteerde winkelconcern stelt dat de financiële positie sterk blijft en dat de afspraken met de banken worden nagekomen. Het dividend over 2012 zal gewoon worden uitgekeerd, aldus Macintosh.

Gerelateerde artikelen