ANP6 mrt '13 15:50Aangepast op 6 mrt '13 16:54

Beurzen zetten klim voort

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten woensdag de flinke koerswinsten van een dag eerder verder uit te breiden. Positief nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt gaf de handel een extra duwtje in de rug.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 348,22 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 537,48 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,3 en 0,1 procent. De DAX in Frankfurt ging 0,8 procent omhoog.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een dik uur na opening 0,3 procent hoger op 14.297 punten. De Amerikaanse hoofdindex bereikte daarmee een nieuw historisch hoogtepunt. Dinsdag verbrak de Dow al het oude recordniveau uit 2007.

ADP

Uit cijfers van salarisstrookverwerker ADP bleek dat er in het Amerikaanse bedrijfsleven vorige maand 198.000 banen zijn bijgekomen. Economen hadden gerekend op een groei met 170.000 banen. De cijfers van ADPlopen vooruit op de werkgelegenheidscijfers die de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Op de Duitse beurs won Henkel 2,8 procent. De fabrikant van verzorgingsproducten, wasmiddelen en lijm heeft in 2012 een flinke winstgroei gerealiseerd. Het concern onthulde ook ambitieuze doelstellingen.

Verizon

Vodafone klom in Londen bijna 7 procent. Volgens persbureau Bloomberg heeft het Amerikaanse telecombedrijf Verizon verschillende mogelijkheden onderzocht, waaronder een volledige fusie, met betrekking tot de samenwerking met het Britse telecombedrijf. Vodafone en Verizon zijn samen eigenaar van het winstgevende onderdeel Verizon Wireless.

In de AEX was verzekeraar Aegon de grootste stijger met een winst van 2,7 procent. ING won 2,2 procent na berichten dat de Zuid-Koreaanse levensverzekeraar Tongyang een bod overweegt op de Koreaanse levensverzekeringsactiviteiten van ING. TomTom ging aan kop in de MidKap met een winst van ruim 5,8 procent. Het navigatiebedrijf gaat verkeersinformatie leveren aan de Duitse automaker Mercedes-Benz.

Toekomstplannen

ASMI steeg bijna 1 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie liet bij de publicatie van de jaarcijfers weten voor de aandeelhoudersvergadering op 16 mei meer duidelijkheid te geven over de toekomstplannen van de twee takken van het bedrijf.

De euro was 1,3001 dollar waard, tegen 1,3015 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 89,83 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent minder duur, en kostte per vat 110,80 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen