ANP15 jun '13 21:41Aangepast op 15 jun '13 22:17

Egypte verbreekt banden met Syrië

Auteur: ANP Nieuws

CAIRO (ANP) - Egypte heeft zaterdag de diplomatieke betrekkingen met Syrië verbroken.

EPA
EPA

CAIRO (ANP) - Egypte heeft zaterdag de diplomatieke betrekkingen met Syrië verbroken. De Egyptische president Mohammed Mursi zei dat de Egyptische gezant in Damascus terugkeert en de Syrische ambassade in Caïro wordt gesloten. Hij wil een 'no-fly zone', waarmee het Syrische gevechtsvliegtuigen onmogelijk wordt gemaakt te vliegen.

Mursi eiste ook het vertrek van de sjiitische Libanese beweging Hezbollah uit Syrië. Hezbollahstrijders hebben zich recent aan de kant van de Syrische strijdkrachten gemengd in de strijd om gebieden in het noordwesten van Syrië die rebellen in handen hebben.

De Egyptische president Mursi is een soort tegenpool van zijn Syrische ambtgenoot Bashar al-Assad. Mursi is 'een telg' van soennitische Moslim Broederschap en werd in 2012 president dankzij 'de Arabische Lente'. De 'lente' is een keerpunt geweest voor de vaak wreed onderdrukte moslimpartijen in het Miden-Oosten en Noord-Afrika.

De Syrische president Bashar al-Assad 'erfde' de dictatuur van zijn socialistische en Arabisch-nationalistische vader Hafez al-Assad in 2000. Hij verdedigt het regime tegen de 'lente'. Assads vader sloeg tussen half 1979 en begin 1982 al uiterst bloedig een opstand van vooral leden van de Syrische Moslim Broederschap neer. De Assads behoren tot de religieuze minderheid van alawieten. Hun geloof heeft zijn wortels in de sjiitische islam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen