ANP5 apr '13 17:52

Banencijfer VS weegt op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn vrijdag met forse verliezen geëindigd. Beleggers reageerden teleurgesteld op tegenvallende cijfers over de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, die de zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie verder versterkten. Daarnaast droegen forse koersdalingen in de luchtvaartsector bij aan de verliezen.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,7 procent lager op 340,71 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 519,62 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs eindigden de graadmeters tot 2 procent in de min.

Uit cijfers van de Amerikaanse overheid bleek vrijdag dat er vorige maand slechts 88.000 banen bij zijn gekomen in de Amerikaanse economie. Economen rekenden in doorsnee op 190.000 nieuwe banen. De Amerikaanse werkloosheid zakte vorige maand wel licht, tot 7,6 procent. Hier werd een stabilisering op 7,7 procent voorspeld.

Grootste daler

Vooral in de Europese luchtvaartsector werden flinke verliezen geleden door de vrees dat een uitbraak van een nieuwe variant van de vogelgriep het luchtvaartverkeer zal treffen. Vrijdag werd bekend dat inmiddels zes personen in China zijn overleden aan het virus, waarvoor nog geen vaccin bestaat. In Frankfurt zakte Lufthansa 5,2 procent. In Londen daalde budgetmaatschappij easyJet, die ook halfjaarcijfers bekendmaakte, 6,4 procent. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, verloor 6,9 procent.

In Amsterdam was luchtvaartgroep Air France-KLM de grootste daler in de AEX met een verlies van 7,8 procent. De toeleverancier aan de chipindustrie ASMI stond onderaan in het middensegment met een min van 3,3 procent.

In de lift

Bij de kleinere fondsen zakte Reesink 7,4 procent. De handelsonderneming heeft in 2012 een verlies in de boeken gezet van 4,3 miljoen euro. Een jaar geleden boekte Reesink nog een winst van 5,6 miljoen euro. Analisten van SNS Securities hebben het advies voor het aandeel verlaagd.

De euro zat daarentegen in de lift door het zwakke Amerikaanse banencijfer en was 1,3025 dollar waard, tegen 1,2861 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 92,33 dollar per vat. Brentolie zakte 1,6 procent in prijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen