ANP17 jun '13 22:31Aangepast op 17 jun '13 22:49

Kabinetscrisis Griekenland afgewend

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - Het kabinet van Griekenland valt niet.

Archiefbeeld. EPA
Archiefbeeld. EPA

ATHENE (ANP) - Het kabinet van Griekenland valt niet. De drie coalitiepartners zijn er tijdens spoedoverleg maandagavond in geslaagd hun ruzie over de sluiting van de staatsomroep te sussen. Dat meldden bronnen rond de Griekse regering. Het topoverleg heeft bijna 3,5 uur geduurd.

Eerder op de avond besloot de Griekse Hoge Raad dat de staatsomroep ERT onmiddellijk zijn deuren moet heropenen. De ondernemingsraad had een kort geding aangespannen tegen de sluiting, bijna een week geleden, op last van premier Antonis Samras. De medewerkers van de staatsomroep reageerden met applaus. Ze zijn nog steeds aan het werk en zenden uit via internet, ondanks een bevel om naar huis te gaan.

Van de Hoge Raad moet ERT openblijven totdat de hoogste bestuursrechters een beslissing hebben genomen in een bodemprocedure die de ondernemingsraad heeft aangespannen.

Het rechterlijke besluit hielp volgens waarnemers de angel te halen uit het conflict tussen Samaras en de twee juniorpartners in zijn coalitie. Die waren verbolgen over het feit dat Samaras hen vorige week niet had geconsulteerd over de sluiting. De juniorpartners van Samaras' Nieuwe Democratie, de socialisten en Democratisch Links, dreigden zelfs de regering te verlaten. Samaras wil een doorstart maken met zijn kabinet en heeft de juniorpartners beloofd dat zij in juli meer posten in de regering krijgen, zo klinkt in Athene.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen