ANP14 mrt '13 13:03

Sancties blokkeren overboeking Shell aan Iran

DEN HAAG (AFN) - Shell kan een openstaande rekening van 2,34 miljard dollar aan staatsbedrijf National Iranian Oil niet voldoen vanwege de economische sancties tegen dat land. Shell heeft op haar beurt 11 miljoen dollar tegoed van Iran. Dat staat in documenten die het energieconcern donderdag indiende bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission.

Shell staakte in 2010 alle commerciële upstreamactiviteiten (winning) in Iran nadat de EU en de Verenigde Staten sancties tegen het land instelden. Eerder deze week werden de sancties van de EU tegen Iran met 1 jaar verlengd tot 13 april 2014. Volgens een woordvoerder van Shell hebben de openstaande rekeningen betrekking op de periode voor de sancties. ,,In wat in het Engels zo mooi een 'grace period' heet, de tijd voordat sancties echt in werking treden, hebben we geprobeerd te betalen. Dat is niet gelukt'', zei hij.

Eind 2011 beëindigde Shell ook zijn activiteiten in Syrië vanwege sancties tegen het land. Het concern geeft in de documenten niet aan of het nog geld verschuldigd is aan Syrische partijen.

Gerelateerde artikelen