ANP25 jan '13 07:22

Nikkei sluit fors hoger

TOKIO (AFN) - De beurs in Tokio is vrijdag fors hoger gesloten. De focus van beleggers was opnieuw gericht op de Japanse yen. De Japanse munt zakte tot het laagste niveau sinds juni 2010 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De Nikkei eindigde 2,9 procent hoger op 10.926,65 punten. Dankzij de eindspurt steeg de Japanse beurs deze week 0,1 procent. Het is de elfde week op rij dat de Nikkei winst boekt.

De goedkopere Japanse yen zorgde voor een rally onder de Japanse exporteurs. Bedrijven als Panasonic, Toshiba en Nissan stegen daardoor tussen 2,6 en 5,3 procent. Toyota won 2,2 procent na de aankondiging dat de Japanse automaker samen met zijn Duitse concurrent BMW nieuwe systemen voor brandstofcellen gaat produceren. Daarnaast gaan beide partijen een nieuwe sportwagen ontwikkelen en kijken naar mogelijke innovaties op het gebied van lichtgewichtmaterialen en nieuwe types accu's.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen een gemengd beeld zien. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 0,3 procent. De All Ordinaries in Sydney klom 0,5 procent en ging daarmee voor de achtste dag op rij omhoog. De Kospi in Seoul verloor 0,9 procent. Samsung zakte 2,5 procent ondanks dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf een recordwinst over 2012 bekendmaakte. Samsung waarschuwde echter dat de sterke Zuid-Koreaanse won de winst dit jaar onder druk zal zetten.

Gerelateerde artikelen