ANP16 mrt '13 22:50

Bony leidt Vitesse langs ADO

DEN HAAG (ANP) - Vitesse blijft ook na 27 speelrondes volop meedoen om de titel. De Arnhemse formatie won zaterdag, mede dankzij twee doelpunten van topschutter Wilfried Bony, met 4-0 bij ADO Den Haag. De Ivoriaan heeft er inmiddels 26 treffers in liggen.

Vitesse speelde in Den Haag niet geweldig, maar bleek zoals wel vaker bijzonder scherp in de afwerking. ADO was grote delen van de wedstrijd zelfs de bovenliggende partij, maar de ploeg van trainer Maurice Steijn werd eigenlijk alleen van afstand gevaarlijk. Zo moest doelman Piet Velthuizen halverwege de eerste helft tot het uiterste gaan om een schot van Danny Holla uit de hoek te tikken.

Het was direct de laatste actie van de sluitpost, die zich vanwege een blessure moest laten vervangen door Eloy Room. De reservedoelman, koud in het veld, kreeg direct enkele schoten van Tjaronn Chery op zich afgevuurd, maar die brachten hem niet in de problemen.

Jagen

Vitesse stond toen al op voorsprong, nadat Bony in de achtste minuut een fijne pass van Marco van Ginkel had gekregen en de jonge Haagse doelman Martijn de Zwart met een schuiver in de verre hoek kansloos liet. Vlak voor rust verdubbelde Bony de voorsprong, door bij een corner volledig vrijstaand binnen te tikken: 0-2. Een poging van Dico Koppers om de bal nog van de lijn te halen bleek tevergeefs.

De thuisploeg bleef na rust jagen op een doelpunt, maar bleek zonder de geschorste Tom Beugelsdijk achterin erg kwetsbaar. Dat resulteerde al snel in de 0-3. Nu was het Bony die Van Ginkel wegstuurde, waarna de middenvelder de bal hard via de verste paal binnen knalde. Chery was daarna met een schot op de paal nog dicht bij een doelpunt voor ADO, maar in de slotfase werd het via Mike Havenaar zelfs nog zeer geflatteerd 0-4.

Vitesse blijft door de overwinning op 2 punten volgen van PSV, dat in ieder geval voor even de eredivisie aanvoert. ADO is door het eerste verlies in zes wedstrijden nog steeds zevende, maar zag de concurrentie in de vorm van sc Heerenveen wel dichterbij komen.

Gerelateerde artikelen