ANP16 jan '13 05:31

Wereldbank: weinig verbetering wereldeconomie

Jim Yong Kim. EPA
Jim Yong Kim. EPA

WASHINGTON (AFN) - De internationale economie groeit dit jaar ongeveer even langzaam als vorig jaar. Dat voorspelt de Wereldbank in een woensdag gepresenteerd rapport over de internationale economie.

De Wereldbank voorziet een groei van 2,4 procent voor de wereldeconomie in 2013, na een vooruitgang met 2,3 procent in 2012. Daarmee blijft de groei historisch gezien bijzonder matig. Dit komt vooral door de slechte vooruitzichten voor de rijke landen. Zo wordt voor de eurozone een krimp van 0,1 procent voorspeld, terwijl Japan en de Verenigde Staten waarschijnlijk niet verder komen dan 1 tot 2 procent groei.

Ontwikkelingslanden boeken volgens de Wereldbank in 2013 een economische groei van 5,5 procent, na een plus van 5,1 procent vorig jaar. China hoort als vanouds bij de uitblinkers, met een verwachte groei van 8,4 procent.

Door de economische problemen in Europa viel de groei in ontwikkelingslanden vorig jaar terug tot ongeveer het laagste niveau van het afgelopen decennium. Volgens Wereldbankpresident Jim Yong Kim is het daarom van groot belang dat armere landen hun economie weerbaarder maken door investeringen in infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. ,,Het economisch herstel blijft kwetsbaar en onzeker'', stelde hij in een toelichting op het rapport. ,,We kunnen niet blijven wachten op de terugkeer van groei in rijke landen, dus moeten we de ontwikkelingslanden helpen bij die investeringen.''

Gerelateerde artikelen