ANP15 mrt '13 15:02Aangepast op 15 mrt '13 17:24

Prins Willem-Alexander naar inauguratie paus

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP/EFE) - Prins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte zullen dinsdag naar de inauguratie van de nieuwe paus gaan. Dat meldde vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag.

Bij het aantreden van de vorige paus, Benedictus XVI in 2005, was de prins ook aanwezig in Vaticaanstad, in het gezelschap van de toenmalige premier Jan Peter Balkenende. Máxima liet toen verstek gaan, omdat ze hoogzwanger was. Het feit dat de nieuwe paus een Argentijn is, net als Máxima, staat volgens Asscher los van het besluit om de prinses bij de inauguratie aanwezig te laten zijn.

Wat Asscher betreft hoeft het bezoek van het aanstaand koningspaar aan de paus niet te betekenen dat de paus wordt uitgenodigd voor de inhuldiging van Willem-Alexander op 30 april. Dat was tot nog toe ook nog niet ter sprake gekomen, reageerde Asscher op vragen. Asscher noemde de installatie van paus Franciscus een belangrijk moment voor de katholieke kerk. De paus krijgt dinsdag het pallium (een soort stola) en de pauselijke vissersring, waarna hij officieel aan de slag kan.

De Italiaanse autoriteiten verwachten meer dan een miljoen bezoekers in de stad ter gelegenheid van de plechtige installatie van de 266e rooms-katholieke paus. Daar worden een reeks Latijns-Amerikaanse presidenten verwacht onder wie Cristina Fernández, de president van het vaderland van de paus, Argentinië. Voorts wonen de Spaanse kroonprins en premier, respectievelijk prins Felipe en Mariano Rajoy, de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse premier Jean-Marc Ayrault en naar verluidt ook EU-president Herman van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de plechtigheid bij.

Gerelateerde artikelen