ANP29 mei '13 06:52Aangepast op 29 mei '13 14:30

´GB gaat Afghaanse gevangenen overdragen´

KABUL (ANP) - Groot-Brittannië is klaar om Afghaanse gevangenen op de legerbasis Camp Bastion over te dragen aan de autoriteiten van Afghanistan. Dat hebben functionarissen van het Britse ministerie van Defensie gezegd.

Volgens de functionarissen is inmiddels een ,,veilige'' overdracht mogelijk, zodra Groot-Brittannië aan de ,,juridische verplichtingen'' heeft voldaan. Het is nog niet bekend wanneer precies Groot-Brittannië de gevangenen overdraagt.

De verklaring kwam, nadat woensdag was gebleken dat Britse militairen in Afghanistan 80 tot 90 Afghanen gevangen houden op de legerbasis Camp Bastion in de Afghaanse provincie Helmand.

Parallel

Britse advocaten van acht gedetineerden zeggen dat hun cliënten zonder enige vorm van proces al tussen 8 en 14 maanden opgesloten zitten. De raadslieden trekken een parallel met het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay, omdat ook daar verdachten vastzitten zonder proces.

Normaal gesproken mogen militairen van de internationale troepenmacht ISAF verdachten 96 uur vasthouden. Slechts in ,,uitzonderlijke omstandigheden'' mag daarvan worden afgeweken.

Ernstige verdenkingen

De Britten zitten met de gevangenen in hun maag: ze kunnen hen niet zelf berechten, maar hen ook niet overdragen aan de Afghaanse autoriteiten. De Britse minister van Defensie Philip Hammond besloot in november vorig jaar namelijk dat dit voorlopig niet mag, omdat de Afghanen hun gedetineerden te slecht behandelen.

Defensie zegt dat er ernstige verdenkingen zijn tegen de mannen die op Camp Bastion vastzitten. Ze zouden Britse militairen hebben gedood en betrokken zijn geweest bij het plaatsen van bermbommen. De advocaten stellen echter dat hun cliënten bij gebrek aan een eerlijk proces moeten worden vrijgelaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen