ANP5 jun '13 15:04Aangepast op 5 jun '13 17:19

'Alert broertjes laat door verzamelen info'

ANP
ANP

UTRECHT (ANP) - Het Amber Alert over de vermiste broertjes Ruben en Julian (9 en 7 jaar) werd pas laat gegeven onder meer omdat het de politie veel tijd kostte om signalementen en foto's van de jongens bij elkaar te krijgen. Dat schrijft de politie in een evaluatie over het afgeven van het alarm. Het Amber Alert voor de broertjes werd pas in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 mei uitgegeven, ruim een dag na hun verdwijning en bijna een dag na de vondst van het lijk van hun vader in het Doornse Gat.

Dergelijke alerts, waarbij heel veel mensen van een vermissing op de hoogte worden gesteld, zijn het effectiefst in de eerste uren na een verdwijning. In het geval van Ruben en Julian besloot de politie het Amber Alert ondanks het tijdstip toch nog uit te geven, omdat nog voor het leven van de jongens werd gevreesd.

Nadat de lichamen van de jongens op 19 mei na uitputtende zoektochten waren gevonden, is gebleken dat zij al in de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei zijn gedood. Eerder uitgeven van het Amber Alert had hen niet kunnen redden, aldus de politie. De politie gaat aan de slag met een aantal verbeterpunten. Welke dat zijn, heeft de politie niet duidelijk gemaakt.

Gerelateerde artikelen