ANP2 apr '13 17:49Aangepast op 2 apr '13 18:04

Flinke winsten op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met flinke winsten gesloten. Overnamespeculaties rond de Britse telecomgigant Vodafone zorgden op de eerste handelsdag na het lange paasweekeinde voor een opgewekte stemming.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam steeg 1,3 procent tot 352,50 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,7 procent tot 530,62 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs gingen de belangrijkste graadmeters tussen de 1,2 en 2 procent omhoog.

Beleggers lieten zich niet ontmoedigen door sombere berichten over de Europese economie. Zo bleek de bedrijvigheid in de industrie in maart verder te zijn gekrompen. De werkloosheid in de zeventien eurolanden bleef in februari stabiel op het recordniveau van 12 procent.

Londen

In Londen klom Vodafone bijna 6 procent. Volgens de website FT Alphaville overwegen de Amerikaanse telecombedrijven AT&T en Verizon Communications een gezamenlijk bod van zo'n 245 miljard dollar op de Britse telecomreus. Daarmee zou sprake zijn van de grootste overname ooit.

De overnamespeculatie rond Vodafone zorgde ook voor koerswinsten onder de andere grote Europese telecombedrijven. In Milaan klom Telecom Italia 2,8 procent, in Parijs wonnen France Télécom en Bouygues 1,6 en 3 procent en in Madrid ging Telefónica 1,1 procent omhoog.

KPN

KPN profiteerde niet mee. Het Nederlandse telecombedrijf zakte in Amsterdam ruim 2 procent. KPN is al voor meer dan een kwart eigendom van América Móvil, het telefoniebedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim.

Koploper onder de hoofdfondsen in Amsterdam was bank en verzekeraar ING met een koerswinst van ruim 5 procent. Aegon volgde met een winst van 3,5 procent. Onderin bungelde ArcelorMittal. Het staalconcern werd 4,3 procent minder waard.

De euro was 1,2834 dollar waard, tegen 1,2820 dollar bij het slot van de Europese beurzen vorige week donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 96,54 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper en bracht per vat 110,56 dollar op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen