ANP16 mrt '13 09:46

Homoprotest bij Amsterdams diner Poetin

EPA
EPA

AMSTERDAM (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin krijgt tijdens zijn komende bezoek aan Nederland te maken met protesten tegen een voorgestelde antihomowet in zijn land. COC Nederland organiseert op maandagavond 8 april een demonstratie tegenover het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar de president op dat moment dineert.

Dat heeft de belangenorganisatie voor lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders zaterdag aangekondigd. Het COC roept demonstranten op kleren in een van de kleuren van de regenboog aan te doen, een internationaal symbool van de homobeweging. Volgens de organisatie dreigt de regenboogvlag strafbaar te worden als het Russische wetsvoorstel wordt aangenomen.

Ook op andere locaties die Poetin bezoekt, zal het COC acties houden. Poetin komt op uitnodiging van koningin Beatrix naar ons land ter gelegenheid van het begin van het Nederland-Ruslandjaar. Door het omstreden wetsvoorstel wordt 'propaganda' voor homoseksualiteit strafbaar. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft eerder dit jaar het Russische parlement opgeroepen het voorstel te verwerpen. Hij noemde discriminatie van homo's onaanvaardbaar.

COC-voorzitter Tanja Ineke spreekt van een ernstige schending van de mensenrechten. Volgens haar dreigt het wetsvoorstel het leven van lesbiënnes, homo's, biseksuelen en transgenders in Rusland onmogelijk te maken.

Gerelateerde artikelen