ANP8 mrt '13 18:44

'Oordeel DNB over vastgoed SNS zorgvuldig'

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2006 een zorgvuldige beslissing genomen door SNS Reaal toestemming te verlenen voor de overname van Bouwfonds Property Finance van ABN Amro. Dat zeiden oud-toezichthouders van DNB vrijdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De huidige toezichthouder bij DNB, directeur Jan Sijbrand, beaamde dat later in de hoorzitting, maar zei er wel bij dat DNB de overname nu nooit meer zou goedkeuren. De overname van Bouwfonds heeft SNS in de jaren erna opgebroken. De vastgoedportefeuille hing de bank als een molensteen om de nek en de top van de bank slaagde er niet in de problemen onder controle te brengen. Die liepen eind vorig jaar zo uit de hand dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op 1 februari besloot SNS te nationaliseren, omdat het concern volgens hem anders failliet was gegaan.

Volgens Sijbrand is er de afgelopen 5 jaar veel veranderd in hoe gekeken wordt naar de risico's bij banken. ,,Dingen die nu heel evident lijken, waren dat een paar jaar geleden niet.'' Volgens hem klapte de val voor SNS in 2009 dicht, toen het slecht begon te gaan met het vastgoed. Volgens Sijbrand had de reddingsoperatie ook niet veel goedkoper gekund voor de Nederlandse belastingbetaler door bijvoorbeeld eerder in te grijpen. ,,Ingrijpen op een ander moment had geen geld gescheeld'', zei Sijbrand.

Onbesproken gedrag

Volgens oud-bestuurslid Arnold Schilder was de vastgoedfinancieringstak van Bouwfonds van onbesproken gedrag en waren er geen signalen van fraude. Vastgoed was destijds ,,een aantrekkelijke tak van sport'', zei Schilder. De rendementen waren goed en de risico's werden als laag ingeschat.

In de hoorzitting kwam vrijdag ook de huidige raad van commissarissen van SNS aan het woord. Voorzitter Piero Overmars stelde dat alles bij de overname van Property Finance volgens de regels is verlopen. Kamerleden van vooral het CDA en SP waren ontevreden over de analyse van Overmars. ,,Ik mis de kritische zelfreflectie'', zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Overmars had aan het begin van de hoorzitting gewaarschuwd voor scherpe aanvallen op personen. Hij verwees naar de 'hetze' tegen oud-topman Sjoerd van Keulen. Die zou vanwege ernstige bedreigingen in februari in het buitenland zijn ondergedoken, nadat op Twitter was opgeroepen om hem te bestoken met mailtjes. In de media was zijn huis te zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen