ANP31 jan '13 11:25

'Shells capex 2013 is negatieve verrassing'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Shell maakte donderdag bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers bekend dit jaar de capex op te voeren van 30 miljard dollar in 2012 naar 33 miljard dollar. Investec Securities vindt dat een negatieve verrassing. ,,De uitgaven zullen voor een langere termijn blijven stijgen.''

Shell kampt met oplopende productiekosten, die het profijt van een stijgende productie en hogere olieprijzen deels teniet doen. Het concern produceerde vorig jaar voor het eerst meer gas dan olie. Dat pakte in de Amerikaanse gasmarkt slecht uit omdat de prijzen daar daalden tot het laagste niveau sinds 1999. Topman Peter Voser zei in een toelichting dat de kosten bij Shell minder hard stijgen dan bij rivalen.

Door de hogere kosten vielen de resultaten bij Upstream ,,een beetje'' tegen, aldus ING. ,,Maar het resultaat is niet rampzalig''. Bij Downstream verbeterde het resultaat van een verlies van een verlies van 278 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2011 tot een winst van 1,16 miljard dollar. ,,Downstream is amper te voorspellen en laat over de jaren een grillig verloop zien.''

Aandeelhouders

Shell probeert zijn aandeelhouders tegemoet te komen met een verhoging van het dividend naar 0,45 dollar per aandeel. In alle kwartalen van vorig jaar werd 0,43 dollar per aandeel uitgekeerd. Volgens ING is de verhoging ,,een meevallertje''. De bankverzekeraar rekende op 1,78 dollar per aandeel op jaarbasis. Mocht het dividend in alle kwartalen op 0,45 dollar blijven, komt het over 2013 op 1,80 dollar.

Donderdag noteerde Shell om 11.10 uur 1,1 procent lager op 26,54 euro, terwijl de AEX op dat moment 0,5 procent daalde tot 355,89 punten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen