ANP7 mrt '13 08:08

Huizenmarkt drukt BAM in het rood

ANP
ANP

BUNNIK (AFN) - De malaise op de Nederlandse huizenmarkt heeft bouwbedrijf BAM vorig jaar diep in de rode cijfers gedrukt. Grote afschrijvingen op de vastgoedportefeuille zadelden het bedrijf op met een nettoverlies van 187,4 miljoen euro, zo maakte de bouwer donderdag bekend.

BAM schreef in de eerste helft van 2012 bijna 400 miljoen euro af op zijn vastgoedportefeuille, met name vanwege een verdere verslechtering van de Nederlandse vastgoedmarkt. Zonder die afschrijvingen boekte het de onderneming vorig jaar een operationele brutowinst van 107 miljoen euro, tegen 143,5 miljoen euro een jaar eerder. BAM haalde daarmee zijn eigen doel van een operationele winst van minstens 100 miljoen euro. De omzet daalde vorig jaar met bijna 300 miljoen euro tot 7,4 miljard euro.

Het bouwbedrijf voorziet voorlopig weinig verbetering. Hoewel het nog te vroeg is voor een concrete voorspelling, gaf BAM aan dat er geen reden is om aan te nemen dat de prestaties van het bedrijf in 2013 significant zullen verschillen van die in 2012. De orderportefeuille was eind 2012 met 11 miljard euro wel 600 miljoen euro groter dan een jaar eerder.

Vastgoed

BAM zag de omzet vorig jaar in alles sectoren dalen. De afname was het sterkst bij het onderdeel Vastgoed, waar de opbrengsten met 126 miljoen euro terugliepen tot 548 miljoen euro. Bij Bouw en Techniek en bij Infra zakte de omzet met 2 procent, tot respectievelijk 3,3 miljard en 3,7 miljard euro.

Het bouwbedrijf zag de eigen verkoop van woningen vorig jaar dalen van 2230 naar 1906. Bestuursvoorzitter Nico de Vries gaf in een toelichting aan dat die trend dit jaar doorzet. Hij verwacht dat BAM in 2013 circa 1500 woningen zal verkopen. Volgens De Vries is het niet mogelijk te voorspellen wanneer de woningmarkt het dieptepunt bereikt. Zowel het lage consumentenvertrouwen als de beperkte hypotheekverstrekking staan een herstel volgens hem voorlopig in de weg.

Kaspositie

Aandeelhouders van BAM mogen ondanks het nettoverlies rekenen op een dividend van 0,10 euro per aandeel. Dat is 6 cent minder dan vorig jaar. Met het dividend breekt BAM met het eigen beleid dat 30 tot 50 procent van de nettowinst wordt uitgekeerd. Volgend jaar kan BAM volgens De Vries weer aan die regels voldoen. ,,De verwachting is gerechtvaardigd dat we in 2013 geen nettoverlies boeken'', stelde hij.

De kaspositie van het bedrijf verbeterde vorig jaar met 98 miljoen euro tot 154 miljoen euro. Het eigen vermogen zakte door de afschrijvingen met 240 miljoen euro tot 922 miljoen euro. Het bouwbedrijf voldeed naar eigen zeggen eind 2012 aan zijn afspraken met banken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen