ANP24 mei '13 13:32

Turkse regering bestrijdt verkoop alcohol

ANP
ANP

ANKARA (ANP) - De verkoop van alcoholische dranken in winkels wordt in Turkije verboden van 22.00 uur tot 06.00 uur. Ook mag er geen alcohol meer worden verkocht op plaatsen die dichter dan 100 meter bij een onderwijsinstelling, studentenhuis of een moskee of andere religieuze tempel staan. De maatregel is gericht op de detailhandel. De horeca blijft buiten schot.

Reclame maken voor alcoholhoudende dranken is straks niet meer toegestaan en de producten moeten waarschuwingen tonen ten aanzien van de risico's voor de gezondheid van de consument.

Dit heeft een meerderheid in het parlement in de nacht van donderdag op vrijdag bepaald. De wetgeving hoeft alleen nog door president Abdullah Gül te worden ondertekend. Hij is van dezelfde partij (AKP) van gematigde islamisten als premier Recep Tayyip Erdogan.

Islamitische staat

De oppositie beschuldigt Erdogan ervan Turkije stap voor stap in een islamitische staat te veranderen. De populaire premier regeert het land al 10 jaar. Eerder verhoogde hij de accijnzen op alcohol aanzienlijk. De acties tegen alcohol zouden volgens zijn tegenstanders onderdeel vormen van de islamisering van de republiek Turkije. Die scheidde bij de oprichting 90 jaar geleden moskee en staat zeer streng. In de islam zijn stoffen die benevelen, met name alcohol, niet toegestaan.

De Turkse premier Erdogan verwerpt kritiek dat hij alcohol helemaal zou verbieden. Hij verwijst naar de grondwet, die stelt dat de staat het welzijn van het gezin moet beschermen. En in de praktijk verandert er relatief weinig. Supermarkten zijn over het algemeen al dicht rond 22.00 uur. De enige plekken waar 's avonds laat in sommige wijken van grote steden nog alcohol te koop is, zijn kleine 'Tekel-winkels'.

Gerelateerde artikelen