ANP13 mrt '13 16:47

Roep in Kamer om hardere aanpak voedselfraude

DEN HAAG (ANP) - Paardenvlees in pastasaus, varkensvlees in lamsshoarma: in de Tweede Kamer klinken woensdag geluiden om voedselfraude harder aan te pakken. Met meer controleurs en hogere boetes willen PVV, ChristenUnie, GroenLinks en D66 ervoor zorgen dat mensen vertrouwen houden in het voedsel dat ze kopen.

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) vindt dat fraude keihard moet worden aangepakt. ,,Wat mij betreft geldt, net als bij supermarkten die betrapt worden op het verkopen van alcohol aan minderjarigen, na 'drie strikes out'. Bedrijven die drie keer in de fout gaan, raken dus hun vergunning kwijt.''

PVV'er Dion Graus pleit voor een boete die in verhouding staat met de gemaakte winst. ,,De verantwoordelijken moeten lange gevangenisstraffen krijgen en ook moet de vergunning worden ingetrokken.'' CDA'er Jaco Geurts vindt eveneens dat fraudeurs moeten schrikken van de boete. ,,Als je een ton hebt verdiend, lach je om een boete van 1000 euro.'' En meer Europese controles door vliegende brigades helpen ook, denkt hij.

Bij de bron

Maar Geurts pakt liever het probleem bij de bron aan. ,,Supermarkten willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en daarvoor kijken ze naar de producenten''. Hij wil snel een top over de aanpak van voedselfraude.

De Kamer debatteert donderdag met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en Sharon Dijksma (Economische Zaken) over voedselfraude.

Gerelateerde artikelen