ANP8 mrt '13 14:43Aangepast op 8 mrt '13 15:35

Banengroei VS fors boven verwachting

WASHINGTON (AFN) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in februari fors sterker toegenomen dan verwacht. Er kwamen, buiten de agrarische sector, 236.000 nieuwe banen bij. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend. Economen rekenden gemiddeld op 165.000 banen.

De banengroei over januari werd wel flink naar beneden bijgesteld. Er kwamen in die maand 119.000 banen bij, waar eerder melding was gemaakt van 157.000 stuks.

De werkloosheid in de VS kwam vorige maand uit op 7,7 procent van de beroepsbevolking, een daling van 0,2 procentpunt ten opzichte van januari. Economen dachten dat het werkloosheidscijfer niet zou veranderen.

Bouw

In de bouw steeg het aantal banen met 48.000, de sterkste stijging in bijna 6 jaar, maar de verbetering was breed gedragen. Ook bij detailhandelaren, zorgverleners en professionele dientstverleners steeg de werkgelegenheid stevig. Bij de overheid daalde het aantal banen met een 10.000. Bij de overheid zal dit jaar de werkgelegenheid verder afnemen door de deze maand ingezette bezuinigingen.

,,De Fed zal blij zijn met deze cijfers. Het suggereert dat ze precies het juiste doen in het stimuleren van de economie'', zei hoofdeconoom Drew Matus van UBS. Het stimuleren van de werkgelegenheid is een van de belangrijkste taken van de Amerikaanse centrale bank. Eerder toonde de Fed zich ontevreden over de verbeteringen op de arbeidsmarkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen