ANP17 jan '13 09:00Aangepast op 17 jan '13 09:48

Topman Rio Tinto weg na miljardenafschrijving

EPA
EPA

LONDEN (AFN/BLOOMBERG/RTR) - De topman van de Brits-Australische mijnbouwgigant Rio Tinto, Tom Albanese, stapt op in verband met een afschrijving van circa 14 miljard dollar (10,5 miljard euro) op de waarde van bezittingen. Dat maakte het concern donderdag bekend.

Het gaat om een afschrijving van 3 miljard dollar op overgenomen steenkoolactiviteiten in Mozambique en een afboeking van 10 tot 11 miljard dollar op de aluminiumactiviteiten van Rio Tinto. Verder verwacht het bedrijf nog een aantal kleine afwaarderingen van 500 miljoen dollar. De afschrijvingen worden in de cijfers over 2012 meegenomen. Die worden op 14 februari bekendgemaakt.

,,Het bestuur van Rio Tinto erkent volledig dat een afschrijving van deze omvang in relatie tot de relatief recente overname in Mozambique onacceptabel is. We zijn ook diep teleurgesteld dat we een verdere zeer aanzienlijke afschrijving moeten doen op de aluminiumactiviteiten, al heeft die industrie nog steeds te kampen met zeer moeizame marktomstandigheden'', aldus een verklaring.

Sam Walsh

Albanese wordt met onmiddellijke ingang opgevolgd door Sam Walsh. Walsh was hoofd van de ijzerertsdivisie van Rio Tinto. Ook Doug Ritchie vertrekt bij het concern. Hij gaf leiding aan de overname en integratie van de steenkoolactiviteiten in Mozambique.

Albanese stond sinds 2007 aan het hoofd van de op een na grootste mijnbouwer ter wereld. Rio Tinto kreeg het grootste deel van zijn aluminiumactiviteiten in handen door de overname van Alcan in 2007 ter waarde van 38 miljard dollar. In februari vorig jaar schreef het concern al 8,9 miljard dollar af op die acquisitie.

Ontwikkeling infrastructuur

Rio Tinto nam in 2011 de steenkoolproducent Riversdale Mining uit Mozambique over voor 4,1 miljard dollar. Volgens Rio Tinto verloopt de ontwikkeling van infrastructuur om die activiteiten te ondersteunen echter moeizamer dan verwacht.

Op de beurs in Londen werd de miljardenafschrijving bij Rio Tinto slecht ontvangen. Het aandeel zakte 3,2 procent.

Gerelateerde artikelen