ANP4 mrt '13 08:03

'Amerikaanse baby geneest van hiv'

CHICAGO (ANP) - Het lijkt erop dat voor het eerst een baby met hiv genezen is van het virus. Dat maakten Amerikaanse onderzoekers zondag bekend.

Dat gebeurde na een zeer vroege behandeling met standaardmedicijnen tegen hiv. Het meisje is inmiddels 2,5 en krijgt al een jaar geen medicatie meer.

De moeder van het meisje testte vlak voor de bevalling positief voor hiv. 30 uur na de geboorte kreeg het kind al een cocktail van hiv-remmers toegediend, hoewel pas later werd bevestigd dat de baby inderdaad besmet was met hiv.

Tweede keer

Meer onderzoek is nodig om te zien of de behandeling hetzelfde effect kan hebben bij andere kinderen. Als het meisje gezond blijft is het pas de tweede keer dat iemand geneest van hiv. Bij Timothy Ray Brown, een volwassen man, verdween het virus ook uit zijn bloed. Hij onderging in 2007 een beenmergtransplantatie.

De onderzoekers waarschuwen dat jonge kinderen die nu hiv-remmers slikken, die vooral moeten blijven nemen. ,,We moeten eerst uitzoeken wat er bij dit kind gebeurde voor we weten wat we voor anderen in de toekomst kunnen betekenen'', zegt behandelend arts Hannah Gay.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen