ANP14 jan '13 17:49

TNT en PostNL kelderen op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is maandag lager gesloten onder druk van de forse koersverliezen voor TNT Express en PostNL, na het afblazen van de overname van TNT door UPS. Elders in Europa verliep de handel erg kalm. Beleggers wachtten op een groot aantal belangrijke bedrijfsresultaten en macrocijfers later deze week.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,79 punten (0,8 procent) lager op 347,34 punten. De MidKap-indexdaalde 7,43 punten (1,4 procent) tot 543,23 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,2 procent. Londen ging 0,2 procent omlaag.

In Amsterdam duikelde koeriersbedrijf TNT Express ruim 41 procent omlaag tot 4,84 euro per aandeel na de aankondiging dat de overname door de Amerikaanse branchegenoot UPS ter waarde van ruim 5 miljard euro niet doorgaat. Volgens TNT geeft Brussel op basis van de huidige voorstellen geen toestemming voor de overname. UPS heeft daarop besloten af te zien van de deal en betaalt 200 miljoen euro aan TNT ter compensatie voor de mislukte overname.

,,Alle vertrouwen''

Een woordvoerder van TNT liet weten dat het concern ,,alle vertrouwen'' heeft in een succesvolle toekomst als zelfstandig bedrijf. Interesse van andere partijen, zoals het Amerikaanse FedEx, is volgens hem vooralsnog niet aan de orde. TNT komt na de publicatie van de jaarcijfers op 18 februari met een update van de strategie. De Duitse branchegenoot Deutsche Post liet maandag weten geen interesse te hebben in een overnamevanTNT.

Het afketsen van de overname van TNT is ook een grote klap voor postbedrijf PostNL, dat een belang van bijna 30 procent heeft in de pakketbezorger. Het aandeel verloor bijna 36 procent. De mislukte overnamepoging kost PostNL veel geld. De financiële positie van de postbezorger verslechtert hierdoor verder. PostNL was van plan zijn aandelen TNT voor 9,50 euro per stuk aan UPS te verkopen.

Air France-KLM

Een opvallende stijger in de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM met een winst van 2,5 procent. Verffabrikant AkzoNobel noteerde een plus van 1,9 procent na een adviesverhoging door HSBC.

De euro was 1,3361 dollar waard, tegen 1,3349 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,42 dollar per vat. Een vat Brentolie steeg 0,3 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen