ANP5 jul '13 08:03Aangepast op 5 jul '13 08:33

‘Vlakke opening Europese beurzen’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen openen vrijdag naar verwachting nagenoeg vlak.

AMSTERDAM (AFN) - De Europese effectenbeurzen openen vrijdag naar verwachting nagenoeg vlak. Beleggers houden hun blik gericht op de VS, waar beleggers terugkeren na de viering van Onafhankelijkheidsdag en de Amerikaanse overheid het officiële banenrapport zal publiceren.

In Amsterdam zal het aandeel Heineken mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Amerikaanse bank JPMorgan heeft het beleggingsadvies voor de bierbrouwer neerwaarts bijgesteld.

Air France-KLM heeft in juni meer passagiers en aanzienlijk minder vracht vervoerd dan een jaar eerder. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vervoerde in totaal 7 miljoen passagiers. Dat was 1,6 procent meer dan in juni 2012. Het vrachtvervoer daalde met 6,3 procent.

Samsung

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag overwegend omhoog in navolging van de stevige koerswinsten in Europa. De Nikkei in Tokio eindigde 2,1 procent hoger. De Japanse beurs won daarmee deze week bijna 5 procent.

In Seoul zakte de Kospi echter 0,3 procent dankzij een fors koersverlies van zwaargewicht Samsung Electronics. Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern verloor 4 procent na de bekendmaking van een zwakker dan verwachte winstvoorspelling voor het tweede kwartaal.

Draghi

Op een dag dat de Europese beurzen het moesten stellen zonder inspiratie vanuit New York, lukte het president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank om beleggers in een jubelstemming te krijgen. Draghi gaf donderdag aan dat de rente nog een lange tijd op of onder het huidige historisch lage niveau zal blijven. Ook zei hij dat het moment waarop de ECB besluit het huidige losse monetaire beleid terug te draaien, nog ver weg is.

De AEX-index sloot 2,5 procent hoger op 354,51 punten, de MidKap steeg 0,5 procent tot 533,02 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 2,1 en 3,1 procent. De beurzen in New York hielden de deuren gesloten in verband met de viering van Onafhankelijkheidsdag.

De euro was vrijdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2895 dollar waard, tegen 1,2920 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 101,02 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 105,50 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen