ANP16 jan '13 14:10

Nederland stookt zich massaal warm

ANP
ANP

GRONINGEN (ANP) - Door het koude winterweer is de vraag naar aardgas de afgelopen dagen fors toegenomen. Maandag en dinsdag stroomde er per dag zo’n 500 miljoen kuub aardgas door het gastransportnetwerk van de Gasunie. Gemiddeld is dat in januari 380 miljoen kuub per dag, meldde de Gasunie woensdag. Het record staat op 545 miljoen kuub, die hoeveelheid ging op 7 februari vorig jaar door het netwerk.

Vooral in het westen van het land wordt er volgens de Gasunie volop gestookt. Om de gasvoorziening in de Randstad ook op piekmomenten op peil te kunnen houden, staat de Gasunie-installatie op de Maasvlakte momenteel op stand-by. ,,Hierdoor kunnen we à la minute, uit een grote tank, extra aardgas leveren”, aldus een woordvoerder.

Omdat de vraag naar aardgas in Engeland door het koude weer ook extreem groot is en de aardgasvoorraden daar teruglopen, kwam dinsdag via Duitsland een recordhoeveelheid van 44,5 miljoen kuub aardgas het Nederlandse netwerk binnen. Via Nederland wordt het gas naar Engeland getransporteerd.

Gerelateerde artikelen