ANP1 jan '13 06:27

VS bereiken schuldenplafond

WASHINGTON (ANP) - De schulden van de Verenigde Staten hebben de daarvoor afgesproken limiet van 16,4 biljoen dollar bereikt. Dat meldde het ministerie van Financiën maandag (lokale tijd). Het land zal een aantal uitzonderlijke maatregelen treffen om tekorten te financieren.

Deze maatregelen omvatten onder meer het opschorten van investeringen in pensioenfondsen van federale werknemers, maar ook het snijden in bijdragen voor de gezondheidszorg voor bijvoorbeeld overheidsmedewerkers. Vanwege de nog steeds geldende onzekerheid omtrent belastingverhogingen en bezuinigingen, ofwel de fiscal cliff, is het nog niet duidelijk voor hoe lang de uitzonderlijke ingrepen van kracht blijven.

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zei onlangs dat de Amerikaanse overheid onder normale omstandigheden ongeveer 2 maanden vooruit kan met 200 miljard dollar. Daarna moet het schuldenplafond zijn verhoogd, anders loopt de overheid het risico om zijn financiële verplichtingen niet meer na te kunnen komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen