ANP24 jan '13 15:39Aangepast op 24 jan '13 18:02

Dijsselbloem: Fitch maakt denkfouten over SNS

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Kredietbeoordelaar Fitch maakt ,,een aantal denkfouten'' in de redenering die het donderdag in het Financieele Dagblad aanhing over een eventuele steunoperatie voor bank-verzekeraar SNS Reaal. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem zei dat de Kamer hem in een lastig parket bracht door vragen te stellen over SNS Reaal. ,,Dat is een actuele situatie in Nederland waar ik niet op in kan gaan'', zei hij, waarna hij, verwijzend naar het artikel in het FD, zei dat daar een aantal denkfouten in zat. ,,Daar kom ik later op terug.''

Fitch waarschuwde donderdag in het Financieele Dagblad dat het zware consequenties verbindt aan het afstempelen van bankobligaties. ,,Als een belangrijk land in Europa de gewone obligaties van een probleembank afstempelt, betekent dat een totale wijziging van hoe wij naar banken kijken'', zei Bridget Gandy, hoofd kredietbeoordeling Europese banken bij Fitch in het FD.

Nationalisatie

Zonder op de situatie rond SNS in te willen gaan, beaamde Dijsselbloem op vragen van de SP dat obligaties vermogensbestanddelen zijn in de zin van de Interventiewet. Dat is de nieuwe wet die de minister van Financiën vergaande bevoegdheden geeft om in te grijpen bij een Nederlandse bank in de problemen. Zo kunnen obligatiehouders gedwongen worden om mee te betalen aan het redden van de bank. Zelfs nationalisatie van een bank behoort tot de mogelijkheden.

Maar Fitch gaat ervan uit dat gewone obligaties buiten schot blijven bij het redden van een grote bank. Als Dijsselbloem bij zijn redding van SNS obligaties wel zou afstempelen, zou Fitch de kredietstatus van alle Europese banken lager waarderen.

SNS Reaal kampt met grote problemen met de vastgoedportefeuille. De bank wil samen met De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën voor de jaarcijfers van 14 februari een oplossing hebben gevonden.

Gerelateerde artikelen