ANP15 jun '13 22:17

'Regime Iran heeft ook opening nodig'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De verkiezingswinst in Iran van de gematigde presidentskandidaat Hassan Rohani kan leiden tot een wijziging in het rigide beleid van de Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei.

EPA
EPA

AMSTERDAM (ANP) - De verkiezingswinst in Iran van de gematigde presidentskandidaat Hassan Rohani kan leiden tot een wijziging in het rigide beleid van de Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei. Onder meer door de dramatische economische problemen heeft het regime in Iran ,,ook een opening nodig om uit de spagaat te komen'', aldus Mina Saadadi, hoofdredactrice van het Iraans-Nederlandse medium Shahrzad News.

Rohani was de enige gematigde figuur onder de zes presidentskandidaten en won vrijdag. Dat kwam omdat volgens Saadadi veel sceptische kiezers op het laatste moment toch maar zijn gaan stemmen, onder wie veel jongeren. Jongeren zijn massaal naar de stembus getogen omdat ze niet nog eens jaren opgescheept willen zitten met een conservatief zoals president Mahmoud Ahmadinjead, zei Saadadi.

Rohani is voorstander van meer vrijheid ijn Iran en betere betrekkingen met het Westen zodat de Iraanse economie wordt verlost van wurggreep van sancties. Het kan met Rohani komen tot veranderingen, zij het microscopische, aldus Saadadi.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen