ANP13 jun '13 21:03

'Kabinet heeft Nederland kapotbezuinigd'

DEN HAAG (ANP) - De sombere prognoses van het Centraal Planbureau over de economie en de snel oplopende werkloosheid bevestigen dat het kabinet ,,ons mooie Nederland kapot heeft bezuinigd''. Het kabinet voert tijdens een economische crisis ,,een vernietigend beleid van belastingverhogingen en dom bezuinigen''.

PVV-leider Geert Wilders heeft dat donderdag gezegd in reactie op nieuwe CPB-ramingen. Die laten zien dat de economie het dit jaar slechter doet dan eerder verwacht en dat de werkloosheid oploopt naar 7 procent, ofwel 635.000 personen.

SP-leider Emile Roemer noemt de CPB-cijfers geen verrassing. ,,Vriend en vijand erkennen inmiddels dat dit kabinet de crisis verdiept. De negatieve spiraal van bezuinigingen en economische krimp wordt versterkt in plaats van doorbroken.'' Roemer wil de krimp omzetten in groei door de koopkracht te herstellen door lastenverlichting en door gericht te investeren in de economie.

Hervormingen

Volgens D66-leider Alexander Pechtold kost het afzwakken van hervormingen in onder meer de WW door het kabinet 23.000 banen en gaat de economie er structureel 600 miljoen op achteruit. Hij verwijt het kabinet beslissingen voor zich uit te schuiven, waardoor bedrijven niet meer durven te investeren en ,,de economie op zijn gat ligt''.

Fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks constateert dat de economie minder snel herstelt dan verwacht was. ,,Dat herstel moet het kabinet niet met botte bezuinigingen in de knop breken, dat is het domste wat je kan doen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen