ANP27 jan '13 11:09Aangepast op 27 jan '13 13:50

Europese bank waarschuwt over Cyprus

ATHENE (AFN) - Het kleine Cyprus is normaal gesproken niet zo relevant voor de Europese economie, maar dit zijn geen normale tijden. Deze waarschuwing deed een topman bij de Europese Centrale Bank (ECB), Jörg Asmusssen, in een zondag in de Griekse krant Kathemerini gepubliceerd vraaggesprek.

,,Wij bevinden ons niet in normale tijden en daarom denk ik dat onbeheerste ontwikkelingen in Cyprus de vooruitgang die we in 2012 zijn begonnen, kunnen belemmeren'', aldus Asmussen. Cyprus heeft grote schulden en deed vorig jaar een beroep op het euro-reddingsfonds. Een besluit daarover wordt niet verwacht voor de verkiezingen op Cyprus, die komende maand worden gehouden.

Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel heeft de kwestie Cyprus geleid tot spanningen tussen Duitsland en de ECB. ECB-president Mario Draghi zou de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vorige week op het hart hebben gedrukt dat een bankroet van Cyprus wel degelijk een bedreiging is voor de rest van de eurozone. Hij zou daarbij zijn gesteund door Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) en het hoofd van het Europese noodfonds ESM, Klaus Regling.

Filialen in Griekenland

Het trio wees Schäuble erop dat Cypriotische banken veel filialen hebben in Griekenland. Als die banken kopje-onder gaan, zou dat tot veel onrust kunnen leiden onder Griekse spaarders. Die onzekerheid kan vervolgens overspringen naar Griekse banken, waardoor Griekenland verder in de problemen zou komen.

Cyprus zit al lange tijd in de financiële problemen en liet vorige zomer weten Europese noodleningen nodig te hebben. Het zou daarbij gaan om een bedrag van ongeveer 17,5 miljard euro.

Een van de kandidaten in de verkiezingen voor het Cypriotische presidentsschap, Yorgos Lillikas (53), toonde zich zondag in Kathemerini niet pessimistisch over de vooruitzichten van zijn land. Ex-minister van Buitenlandse Zaken Lillikas vindt dat Cyprus zijn problemen kan oplossen dankzij de toekomstige gaswinning voor de kust. Er is vastgesteld dat er gasreserves zijn en Cyprus kan volgens hem een deel van de aan te boren voorraden alvast verkopen om de huidige schulden te betalen.

Gerelateerde artikelen