ANP14 jan '13 08:24Aangepast op 14 jan '13 09:46

UPS ziet af van overname TNT Express

ANP
ANP

HOOFDDORP (AFN) - De overname van koeriersbedrijf TNT Express door de Amerikaanse branchegenoot UPS gaat niet door. Dat meldde TNT maandag.

Volgens TNT heeft de Europese Commissie aan beide bedrijven laten weten dat er op basis van de huidige voorstellen geen toestemming wordt gegeven voor de overname. UPS heeft daarop besloten af te zien van de deal. De overnameovereenkomst tussen UPS en TNT wordt beëindigd zodra de formele bevestiging van de Brusselse bezwaren wordt ontvangen. TNT gaf maandag aan dat die bevestiging ,,onvermijdelijk'' is.

UPS wilde TNT voor in totaal 5,2 miljard euro overnemen. Dat voornemen stuitte echter op grote bezwaren van de Europese Commissie die vreesde dat de bedrijven samen een te dominante positie op de Europese expressmarkt zouden krijgen. UPS moest daarom onderdelen zien te verkopen aan concurrenten. De afgelopen weken werd echter al duidelijk dat grote bedrijven als FedEx niet stonden te springen om UPS uit de brand te helpen.

Compensatie

UPS betaalt TNT Express 200 miljoen euro als compensatie voor de mislukte overname. TNT gaf in een verklaring aan de situatie te betreuren, omdat het ervan uitging dat de overname gunstig was voor alle betrokkenen. Het bedrijf belooft in de verklaring alle aandacht te zullen richten op de uitvoering van de eigen strategie. Een update daarvan zal ,,te zijner tijd'' worden gegeven, laat TNT weten.

TNT gaf verder aan dat bij de nieuwe strategie maatregelen zullen horen die de winstgevendheid van TNT verbeteren. TNT boekte in het derde kwartaal van vorig jaar een operationele winst van 46 miljoen euro. Dat was 14 miljoen euro meer dan een jaar eerder. De omzet steeg in die periode met 2 procent tot 1,8 miljard euro.

De afgeketste overname viel maandag bijzonder slecht bij beleggers, die hun aandelen TNT Express massaal van de hand deden. Na ruim een half uur handel stond het aandeel 43 procent onder de slotkoers van vrijdag op 4,67 euro. UPS was bereid 9,50 euro per aandeel neer te tellen.

Gerelateerde artikelen