ANP22 mei '13 16:09Aangepast op 22 mei '13 16:34

Beurzen blij met Bernanke

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beursgraadmeters gingen woensdag in de late middaghandel eensgezind omhoog. Beleggers reageerden op de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke, die in het Amerikaanse Congres waarschuwde voor de nadelige gevolgen als het ruime monetaire beleid te snel wordt afgebouwd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde ruim een uur voor het slot 0,4 procent hoger op 372,05 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 550,92 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tussen 0,4 en 0,8 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex 0,8 procent in de plus.

Het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve wordt gezien als een belangrijke aanjager van de recordreeks op Wall Street. Dinsdag liet de president van de centrale bank van St. Louis al weten dat het programma voorlopig door moet gaan. Bernanke stelde woensdag dat een voortijdige afbouw een einde kan maken aan het herstel van de economie.

Ahold

Supermarktconcern Ahold boekte de grootste winst in de AEX met een plus van bijna 4 procent. Philips volgde met een winst van 2,5 procent. Bestuursvoorzitter Frans van Houten liet nogmaals weten dat het elektronicaconcern op koers ligt om zijn doelen voor dit jaar te halen. Technisch dienstverlener Imtech stond onderaan met een min van 1,4 procent.

In de MidKap klom Brunel 1,6 procent na een tussentijds handelsbericht. Volgens analisten viel het bedrijfsresultaat van de detacheerder in het eerste kwartaal wat lager uit dan verwacht. Brunel gaf daarnaast aan dat de omzet en winstgevendheid in 2013 vergelijkbaar zullen zijn met die van vorig jaar. Uitzender USG People stond bovenaan de MidKap met een winst van 2,7 procent. Volgens economen van ING trekt de vraag naar uitzendkrachten later dit jaar aan.

AND International

Bij de kleinere fondsen maakte AND International een koerssprong van 35 procent. De producent van digitale kaarten liet weten gesprekken te voeren met een niet nader genoemde partij over een verregaande vorm van samenwerking. Bestuursvoorzitter Hugo van der Linde gaf wel aan dat het om een andere partij gaat dan degene die zich vorig jaar meldde.

De euro was woensdag 1,2980 dollar waard, tegen 1,2912 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 95,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper, op 103,57 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen