ANP9 aug '13 11:51

KPN zet AEX op winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven.

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen beperkt bleven. In Amsterdam hielp een flinke koerssprong van KPN, dat een overnamebod ontving, de AEX-index aan winst.

,,Het gesprek van de dag is KPN. Het bod van Carlos Slim zorgt voor een flinke omzet in het aandeel en stuurt de AEX weer richting de hoogste niveaus van het jaar. Ondanks de zomerstilte gaat het sowieso goed op de beurzen en lijkt de AEX ook deze week weer een paar punten te klimmen“, aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

De Amsterdamse hoofdindex noteerde aan het begin van de middag 0,3 procent hoger op 373,32 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 550,04 punten. De beurs in Parijs zakte 0,2 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,1 procent en de FTSE in Londen ging juist met 0,3 procent omhoog.

KPN

KPN stond bovenaan in de AEX met koerswinst van bijna 16 procent op 2,32 euro. Het Mexicaanse telecomconcern América Móvil wil zijn Nederlandse branchegenoot overnemen voor 2,40 euro per aandeel. Het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim heeft al een belang van bijna 30 procent in het Nederlandse telecombedrijf. KPN liet weten het bod te bestuderen en alle strategische opties te onderzoeken.

Het bod op KPN leidde tot meer overnamespeculatie in de Europese telecomsector. In Wenen steeg Telekom Austria meer dan 5 procent. Carlos Slim heeft een belang van ruim 20 procent in de Oostenrijkse telecomaanbieder en beleggers hopen dat de Mexicaan ook dat bedrijf volledig zal inlijven.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro liet weten in de eerste 6 maanden van het jaar iets beter te hebben gepresteerd dan het bedrijf zelf had verwacht. Ook gaf Fugro voor heel 2013 een verwachting af, waarbij een hogere omzet wordt voorspeld en een iets lagere winst dan in 2012. Analisten hadden voor dit jaar echter op meer gerekend en ook beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel zakte 7 procent en was daarmee de grootste verliezer in de AEX.

In de MidKap leverde AMG ruim 4 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. De metaalspecialist zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen. Vooral de economische problemen in Europa en het lagere groeitempo in Azië speelden AMG parten. Kabelaar Ziggo was de grootste stijger onder de middelgrote bedrijven met een plus van meer dan 2 procent.

AND

Bij de kleinere fondsen zakte AND International Publishers bijna 5 procent na bekendmaking van halfjaarcijfers. De ontwikkelaar van digitale kaarten boekte in de eerste helft van dit jaar minder omzet en winst dan een jaar geleden.

De euro was 1,3378 dollar waard, tegen 1,3394 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 104,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,8 procent duurder, op 107,57 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen