ANP23 jan '13 07:45

Winst Siemens hoger dan verwacht

ANP
ANP

MÜNCHEN (AFN/BLOOMBERG) - Het Duitse technologieconcern Siemens heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder, maar de verwachtingen van analisten wel overtroffen. Dat blijkt uit cijfers die Siemens woensdag naar buiten bracht.

De winst uit voortgezette activiteiten daalde met 1,4 procent tot 1,3 miljard euro, terwijl was gerekend op 1,18 miljard euro. De omzet in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar steeg met 1,5 procent tot 18,1 miljard euro. Siemens boekte hogere winsten bij zijn energie-activiteiten en in de medische tak, maar zag de winst bij het industrie-onderdeel en infrastructuur dalen.

Volgens topman Peter Löscher is het nieuwe jaar voor Siemens solide begonnen, maar wordt niet verwacht dat de wereldwijde economie voor wind in de rug zal zorgen. Siemens sprak voor het gehele boekjaar een winstverwachting uit van 4,5 tot 5 miljard euro.

Kostenbesparingsprogramma

Siemens bouwt onder meer krachtcentrales, windmolens, hogesnelheidstreinen, medische apparatuur en huishoudelijke apparaten. Het concern kondigde in november een kostenbesparingsprogramma van 6 miljard euro tot en met 2014 aan om de teruglopende winstgevendheid tegen te gaan. Ook worden onderdelen verkocht.

Het concern houdt later op de dag in München een aandeelhoudersvergadering waar zal worden gestemd over een verzelfstandiging van de verlichtingsdivisie Osram in een apart bedrijf. Bestaande aandeelhouders kunnen dan één aandeel Osram ontvangen voor tien aandelen Siemens. Osram is na Philips de grootste producent van lampen ter wereld.

Gerelateerde artikelen