ANP24 mei '13 15:54Aangepast op 24 mei '13 16:40

Bedompte stemming op beurzen

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Op de Europese aandelenbeurzen heerste vrijdag een bedompte stemming. Beleggers bleven terughoudend na de stevige verliesbeurt van een dag eerder. Een stijging van het ondernemersvertrouwen in Duitsland bood enige steun aan de handel.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 0,5 procent lager op 363,36 punten. De MidKap zakte 0,4 procent tot 537,03 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,4 en 0,8 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,4 procent in de min. De Amerikaanse beleggers maken zich op voor een lang weekeinde. De beurzen in de VS zijn maandag dicht vanwege Memorial Day.

Duitse ondernemers

Uit cijfers van onderzoeksinstituut Ifo bleek dat het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie in mei is gestegen. Het is de eerste toename van het vertrouwen sinds februari. Ook Duitse consumenten zijn positief gestemd. Volgens marktonderzoeker GfK zal het consumentenvertrouwen in Duitsland in juni naar verwachting stijgen naar het hoogste niveau in bijna 6 jaar.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM en technisch dienstverlener Imtech stonden onderaan de AEX met minnen van bijna 3 procent. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco volgde met een verlies van 1,9 procent na een adviesverlaging door de Zwitserse bank UBS. KPN leverde 1,8 procent in. Een volledige overname van KPN door América Móvil is voorlopig niet haalbaar voor het Mexicaanse concern, dat al een belang van 28 procent heeft in het telecombedrijf, zo liet een woordvoerster van de onderneming weten.

SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore ging aan kop met een winst van 1,7 procent. Bank en verzekeraar ING zakte 0,4 procent. De Zuid-Koreaanse verzekeraar Kyobo Life Insurance heeft een bod uitgebracht op de levensverzekeringstak van ING in het land. Ook private-equityfirma MBK Partners heeft naar verluidt een bod gedaan. Daarnaast zal volgens bronnen ook Hanwha Life binnenkort een stap zetten.

In de MidKap leed bouwbedrijf Heijmans het grootste verlies. Het aandeel zakte 2 procent. Diervoerbedrijf Nutreco was de grootste winnaar met een plus van 3 procent na een adviesverhoging door Rabo. Navigatiebedrijf TomTom volgde met een winst van 2,9 procent.

De euro was 1,2940 dollar waard, tegen 1,2947 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 93,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 101,75 dollar.

Gerelateerde artikelen