ANP6 mrt '13 08:22Aangepast op 6 mrt '13 09:54

Meer winst voor NIBC

DEN HAAG (AFN) - De Haagse zakenbank NIBC heeft de winst in 2012 zien toenemen. Dat maakte het financiële bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

NIBC Bank boekte een winst van 73 miljoen euro. Dat is 7 procent meer dan een jaar eerder, toen nog 68 miljoen euro in de boeken werd gezet. De holding zag de winst uitkomen op 102 miljoen euro, een stijging van 19 procent.

Topman Jeroen Drost spreekt van solide resultaten en signaleert de ,,eerste voorzichtige tekenen van economisch herstel''. De operationele lasten van NIBC daalden afgelopen jaar met 14 procent dankzij kostenbeheersing. De inkomsten daalden ook, maar veel minder. Dat komt vooral doordat NIBC Amerikaanse hypotheekproducten, waarop in 2008 nog grote bedragen werden afgeschreven, voor een boekwinst heeft kunnen verkopen.

Vruchten

,,Wij plukken de vruchten van de maatregelen die wij al in 2008 hebben genomen om de bank te transformeren. Onze strategie om de klant centraal te stellen, duurzaam winstgevende activiteiten op te bouwen en onze funding- en solvabiliteitspositie te versterken, is effectief'', aldus Drost.

Vorige maand werd bekend dat NIBC 1 miljard euro aan obligaties die bij het uitbreken van de financiële crisis door de Nederlandse staat zijn gegarandeerd, vervroegd wil aflossen. Het gaat om drie leningen, waarvan er een in april 2014 afloopt en twee in december van datzelfde jaar. NIBC kocht afgelopen jaar ook al 500 miljoen euro aan schuldpapier met staatsgarantie terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen