ANP1 aug '13 14:32

Winst ExxonMobil keldert

Auteur: ANP Nieuws

IRVING (AFN/BLOOMBERG) - ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal 57 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder.

IRVING (AFN/BLOOMBERG) - ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal 57 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Dat maakte het Amerikaanse olieconcern donderdag bekend.

De winst van de oliegigant zakte vorig kwartaal tot 6,9 miljard dollar (5,2 miljard euro), tegen 15,9 miljard dollar een jaar eerder. Zonder de eenmalige opbrengsten van het voorgaande jaar (ter waarde van 7,5 miljard dollar) bleef de daling beperkt tot 19 procent. Met 1,55 dollar per aandeel was de winst echter veel lager dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op 1,89 dollar per aandeel.

ExxonMobil had vorig kwartaal last van de dalende prijzen van olie en benzine. De prijs van een vat Brentolie lag vorig kwartaal gemiddeld 5 procent lager dan een jaar eerder, terwijl de marge op de verwerking van olie tot benzine en andere brandstoffen met 12 procent afnam.

De productie van ExxonMobil zakte in het tweede kwartaal met bijna 2 procent. De investeringen kwamen met ruim 10 miljard dollar 10 procent hoger uit dan in het tweede kwartaal van 2012. 's Werelds grootste beursgenoteerde oliebedrijf gaf eerder dit jaar al aan dat de productie van olie en gas in 2013 voor het tweede achtereenvolgende jaar zal dalen. Het concern werkt aan de aanleg van nieuwe platformen en pijpleidingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen