ANP24 jan '12 09:22Aangepast op 24 jan '12 09:49

AEX opent met verlies

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs dinsdag met verlies geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen lager. Beleggers zijn wat voorzichtiger geworden nadat de graadmeters een dag eerder de hoogste standen in 6 maanden bereikten. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door waarschuwingen van KPN en SBM Offshore.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,9 procent lager op 320,16 punten. De MidKap-index daalde 0,8 procent tot 509,71 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tussen 0,6 en 0,8 procent.

De ministers van Financiën van de eurolanden hebben Griekenland maandagavond teruggestuurd naar de onderhandelingstafel om met de banken te praten over afschrijvingen op Grieks staatspapier. Ook moeten de Grieken meer doen om hun schuldproblemen op te lossen.

Siemens

Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurogroep, moeten de banken genoegen nemen met een lagere, zogeheten couponrente. Zondagavond hadden de banken hun laatste voorstel op tafel gelegd. Daarin wilden zij niet verdergaan dan een rente van 4 procent.

In Frankfurt zakte Siemens 2,7 procent. Het Duitse technologieconcern zag de winst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2011/2012 met bijna een kwart dalen, vooral als gevolg van de Europese schuldencrisis. Het resultaat viel ook lager uit dan analisten hadden verwacht.

Grootste daler

In de AEX was KPN was de grootste daler met een verlies van 7,8 procent. Het telecomconcern zag het resultaat in het vierde kwartaal afnemen. Ook verlaagde het bedrijf de verwachting voor 2012. Daarnaast verkoopt KPN zijn IT-dochter Getronics International.

SBM Offshore volgde met een min van 5,5 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie waarschuwde dat de problemen bij de bouw van het Yme-boorplatform in het Noorse deel van de Noordzee een significant negatief effect zal hebben op het resultaat van 2011. Ook kondigde SBM het vertrek aan van financieel directeur Mark Miles.

Crédit Agricole

De Franse banken Crédit Agricole en Société Générale verloren in Parijs respectievelijk 3,3 en 4,4 procent. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de kredietwaardigheid van de twee banken verlaagd.

De euro was 1,3017 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 99,86 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder op 110,75 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen