ANP19 okt '12 10:39

Familie Nijmeijer overweegt reis naar Cuba

RIJSWIJK (ANP) - De familie van Tanja Nijmeijer zoekt uit of het mogelijk is om haar binnenkort op Cuba te bezoeken. Dat heeft haar oom vrijdag laten weten aan het ANP.

Nijmeijer verblijft al ruim 10 jaar in de jungle van Colombia als lid van de guerillabeweging FARC. Volgens haar oom heeft de familie Tanja al die tijd niet gezien. Wel had moeder Hannie in 2005 een ontmoeting met haar dochter in de jungle.

In Oslo vinden vredesonderhandelingen plaats tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Die gesprekken krijgen mogelijk in november een vervolg op Cuba. ,,De kans dat Tanja's ouders en twee zussen naar Cuba gaan is zeker aanwezig, maar of dat überhaupt mogelijk is, wordt uitgezocht'', aldus Tanja's oom Paul Olde Dubbelink.

Redelijke kans

,,Het hangt af van allerlei factoren. Het gezin wil niet zo maar op de bonnefooi naar Cuba reizen.'' Volgens Olde Dubbelink zien ze het niet zitten om te vertrekken wanneer er geen redelijke kans is om Tanja weer te zien.

Kort voor de onderhandelingen in Oslo begonnen, kondigde de FARC aan dat de Nederlandse zich bij de onderhandelingsdelegatie zou voegen. Maar Nijmeijer kwam niet naar Oslo. Ze kon naar verluidt geen vrijgeleide krijgen. Nijmeijer wordt gezocht wegens ontvoering en terrorisme en staat op de opsporingslijst van Interpol. Bij vervolgbesprekingen op Cuba kan ze vermoedelijk wel aanwezig zijn. Haar familie hoopt dan op een hereniging.

Aan de ontmoeting tussen moeder en dochter, waarvan ook amateurfilmbeelden zijn, werd in 2005 geen ruchtbaarheid gegeven. Twee jaar later werd het kamp van de FARC aangevallen door het Colombiaanse leger. Tanja wist te ontkomen maar de militairen vonden een kritisch dagboek van haar dat in de publiciteit kwam. Pas toen werd publiekelijk bekend dat de Nederlandse meestrijdt met de FARC.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen